Podle deníku To vima se jedná o největší snížení platů za posledních 60 let. Podle tohoto memoranda má dojít k poklesu příjmu o 25 %, u lidí mladších 25 let dokonce až o 32 %. Zrušily by se také veškeré příplatky za odpracovaná léta, dokud by nezaměstnanost neklesla na 10 %.

Nástupní plat Řeka do 25 let bude činit 511 euro, zatímco minimální mzda klesne na 586 euro. Mezi další bolestivá opatření patří např. snižování výše penzí. Do roku 2015 by mělo být ze státní správy propuštěno na 150 000 lidí. Na jednu stranu se tak sice státní správa může zefektivnit, fungování celé řady státních institucí je v Řecku (díky rozbujelé protekci) opravdu velmi těžkopádné, na druhou stranu však přinese nežádoucí zvýšení nezaměstnanosti.

Vláda chce kromě propouštění státní sektor zeštíhlit tak, že za pět zaměstnanců odcházejících do penze bude přijat pouze jeden.

Nedostatek financí postihuje i církev, kde jsou kněží taktéž státními úředníky; do kněžského stavu je přijímán vždy jeden muž za pět penzionovaných. Nejvyšší církevní úřady dokonce začaly nabízet možnost vysvětit daného uchazeče s tím, že nebude pobírat žádný plat a bude vykonávat kněžský úřad „zadarmo“.

Řekové jsou otrávení a pořádně nabroušení na své politické reprezentanty, kteří jsou podle mínění většiny naprosto nekompetentní. Neustálé chaotické návrhy na osekávání platů, důchodů a státních podpor, zvyšování daní, zavádění mimořádných daní.

Poslanci se ale včera ve většině médií pochválili, že se jim podařilo zachovat 13. a 14. platy, i když trochu snížené. „Nejlepší vtip včerejšího dne! Poslanci nám zachránili 13. a 14. plat! Naši se za to bili jako lvi! Jsem tak hrdá, že máme politiky, kteří na to mají koule, vydali ze sebe všechno, jen aby Řekům zachránili platy a jejich zájmy! Opět jsem dojatá,“ podotýká ironicky Anastasia Tzioga z Janiny. „Nejsme přeci zvířata, ale mladí lidé, kteří před sebou nemají žádnou budoucnost.“

Profesor ekonomie z athénské university Jannis Varufakis je toho názoru, že Řecko by mělo okamžitě vyhlásit úpadek: „Proč by nemohlo Řecko vyhlásit úpadek v eurozóně? Beztak už je země mimo veškeré trhy. Novou půjčku bychom si mohli vzít za jediného předpokladu – pokud bychom si mysleli, že ji můžeme splatit. Ale my ji nemůžeme splatit a všichni to vědí. Evropská centrální banka to ví, Mezinárodní měnový fond to ví. Podle Varufakise by měly země eurozóny a MMF skončit s touto šílenou politikou, přijmout neodvrtaný bankrot a ne snažit se zamést vše pod koberec jako děti, které se bojí trestu. „Pokud se to nestane, Řecko upadne do nového komatu, dluh se bude postupně zvětšovat a dojde k ještě horšímu propadu,“ uzavírá Varufakis.