Komentátor deníku Vima Sifis Polymilis vystihuje situaci z prvního dne řeckých voleb:

„Myslím, že je nad slunce jasné, že tyto volby sice zásadně změnily politickou mapu země, ale nepřinesly řešení politických problémů země. Pád stran, které přivedly zemi do krize a hlavně PASOK, není doprovázen žádným jasným návrhem ohledně správy země. Jak se ukazuje, zákonodárné těleso bude hluboce rozděleno na ty, kteří podporují evropskou cestu a na ty, kteří si myslí, že bychom měli evropským věřitelům ukázat záda a pokusit se vyřešit si své problémy sami.... Je jasné, že následující den voleb nebude lehký pro nikoho....“

Pád vládního PASOKu byl očekávaný; stejně tak všichni s napětím očekávali, jestli rostoucí preference neonacistické strany Zlatý úsvit nebyly jen mediální bublinou. Zatím to tak podle sčítání hlasů nevypadá. Dle počtu dosavadních odevzdaných hlasů jim náleží 20 křesel v parlamentu. Reakce na blížící se vstup Zlatého úsvitu do parlamentu jsou na fórech velmi divoké:

„Ostuda! Naši dědové bojovali za svobodu proti fašistům!..Skutečně se stydím...Hnus a zase hnus!“ (uživatel PROCARV21)

Šéf strany Zlatý úsvit Nikos Michaloliakos si před volbami věřil a krátce před jejich zahájením prohlásil:

„Chci poděkovat stovkám Řeků, kteří volí Zlatý úsvit, a chci také poděkovat jednomu z těch, kteří na nás házeli špínu – předsedovi Nové demokracie, který v rámci předvolebního boje říkal celou řadu lží...junta Trojky pokračuje... A odpor Zlatého úsvitu bude pokračovat zevnitř i vně parlamentu...Říkali jste o mně nepravdy, házeli jste na mě špínu, umlčeli jste mě, ale zvítězil jsem. Nadešel čas, aby všichni, kteří zradili vlast, se začali bát. Přicházíme.“

Zatím si nejlépe vede pravicová Nea dimokratia, jejíž předseda Samaras krátce před jedenáctou hodinou večerní uvedl, že vytvoří vládu národní záchrany. Jen nyní čeká, která strana bude druhá – jestli Radikální levice, nebo PASOK. Prezident hned v pondělí pověří vítěze voleb (s největší pravděpodobností právě Samarase) sestavením vlády. Její vytvoření však bude značně obtížné, což přiznávají i sami politikové.

Za velkého vítěze voleb je už nyní považován předseda Koalice radikální levice (Syriza), Alexis Tsipras, který zatím drží druhou pozici. Lidé chtějí v těžkých dobách jistotu, kterou často nabízejí levicové strany. Syriza je konglomerátem menších levicových stran a představuje další možnost vedle stalinistické komunistické strany a „znemožněné“ PASOK.

Podle průběžného sčítání byly výsledky v neděli večer v 11 hodin následující: do parlamentu by se dostalo celkem sedm stran v tomto pořadí:  Nea dimokratia 20,27 %, Syriza (Koalice radikální levice) 15,88 %, PASOK 13,97 %, Nezávislí Řekové 10,38 %, Komunistická strana Řecka 8,37 %, Zlatý úsvit 6,85 % a Demokratická levice 5,99 %.

 


 

 


 

zdroj: igraphics.gr