Ultrapravicová řecká strana Zlatý úsvit, která uspěla ve víkendových volbách, se stala v posledních dnech mediální hvězdou, tedy spíše v negativním slova smyslu. Jednotlivé deníky a portály neustále přetřásají „krátkou paměť řeckého národa“ a na fórech se Řekové diví, jak se mohla tato strana s četnými analogiemi k nacismu dostat do parlamentu.

Palcové titulky upozorňují na to, jak dvě z mučednických vesnic (Kalavryta a Distomo), které byly vyvražděny za druhé světové války, velmi těžce nesly vstup Zlatého úsvitu do parlamentu. „V Distomu je nenávist vůči Němcům opravdu ještě dnes velmi silná. Dokonce si tam ani nekupují německá auta,“ poznamenává Kostas, žijící nedaleko této obce. Proto nás překvapí informace, že i v těchto obcích se objevily případy, že ultrapravicová strana Zlatý úsvit dostala zhruba 3 % hlasů.

Téměř 10 % hlasů získala Chrysi Avji na ostrově Evvia (Euboia) „Pokud budou nadále velké strany pokračovat v rozprodávání naší země a našeho nomosu, příště bude ve volbách u nás první Zlatý úsvit,“ říkají rozzlobení občané.

Předseda strany Zlatý úsvit Nikos Michaloliakos pokračuje ve své bojovné rétorice a hovoří o potrestání všech zrádců a zlodějů v politice:

Ze 7 % se stane 17 %, které se promění v 27 % a potom vlast přejde do našich rukou. Nejsme stádo, jsme ardmáda. Zlatý úsvit se nezastaví, dokud vlast nebude osvobozena od podvodníků a zlodějů.

Chtějí nás změnit. Chtějí, abychom byli jako hodné děti. Tedy – aby se z nás stali také zloději. Žijeme ve dnech tyranie a junty... Zrádci národa...to brzy pochopí. Mají problém. Nezměníme se, nestaneme se zrádci.

Faktem zůstává, že volby skončily totální porážkou tradičních stran. Deník Adesmeftos dal těmto volbám přídomek „Volby velkého hněvu“.  Nea dimokratia ztratila celkem půl milionu voličů, zatímco PASOK celé dva miliony! Lidé chtějí změnu. Bohužel je ale rozdrobení sil takové, že vytvoření životaschopné vlády bude velmi složité.